IK: New Delhi 2017 IK: New Delhi 2017 IK: New Delhi 2017 IK: New Delhi 2017 IK: New Delhi 2017

30.9. Rajasthanin maantie

1024 683 Niko Kälkäjä

Aloitimme viikonlopun virkeänä aamuneljän herätyksellä. Hotellin take-away -aamiaiset mukana suuntasimme lentokentälle. Tavallista tyhjemmän kaupungin läpi matka sujui nopeasti ja nousimme kohti Jaipuria ennen kahdeksaa.

45 minuutin lennon jälkeen saavuimme temppeleistään tunnettuun Jaipuriin, Rajasthanin osavaltioon. Lentokentältä jatkoimme matkaa bussikyydillä maaseudun halki kohti Fortumin aurinkovoimalaitosta. Lähes neljän tunnin matkalla todellinen Intia näytti meille kasvojaan, kun näimme ihmisten elämää teiden varrella ja paljon koskemattoman näköistä erämaata. Ennen voimalaitosvierailua nautimme paikallisessa hotellissa herkullisen Fortumin tarjoaman intialaisen lounaan. Saapuessamme voimalaitokselle koimme jännittäviä hetkiä, kun laitokselle vievät tiet eivät olleet turistibussillemme suunniteltuja ja kuski sai käyttää ajotaitojaan pitääkseen bussin tiellä. Pääsimme kuitenkin ehjänä perille.

 

 

Vuonna 2012 rakennettu pienehkö viiden megawatin laitos oli ensimmäinen Fortumin rakennuttama voimalaitos Intiaan. Keskellä ei mitään sijaitseva voimala sisältää 68775 aurinkomoduulia, ja koko projekti on säästänyt elinikänsä aikana jo 22208 tonnin hiilidioksidipäästöt ilmakehään. Voimala oli todella kiinnostava kohde, ja pitkän bussimatkan jälkeen jaloittelu paneelijonojen keskellä oli tervetullutta vaihtelua – vaikka lämpötila lähentelikin 40 astetta ja varjoja ei aurinkopaneelien keskeltä löytynyt.

Valitettavasti aika oli kortilla, ja jouduimme pikaisen vierailun jälkeen takaisin bussin penkille. Suuntasimme takaisin Jaipuriin. Jo kerran koettua bussimatkaa vauhditettiin nukkumisen lisäksi kortinpeluulla. Matkamme takaisin osoittautui loppua kohden jännittäväksi aikataulun ollessa tiukka eikä pysähdyksiin ollut varaa, jotta ehtisimme lennolle. Lennolle kuitenkin ehdittiin, ja palasimme tyytyväisinä hotellille valmistautumaan huomiseen päivään ja Taj Mahaliin.

T. Joni ja Atte

KIRJOITTAJA

Niko Kälkäjä

Kaikki käyttäjältä: Niko Kälkäjä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettanne ei julkaista