IK: New Delhi 2017 IK: New Delhi 2017 IK: New Delhi 2017 IK: New Delhi 2017 IK: New Delhi 2017

3.10. IIT Roorkee – huippuyliopisto pohjoisessa

1024 683 Niko Kälkäjä

Tiistaiaamuna matkamme suuntasi kohti pohjoista, Roorkeen kaupunkia. Matkaa oli noin kaksisataa kilometriä, johon bussillamme kului menomatkalla noin neljä tuntia. Tien kunto oli suurimman osan matkasta melko hyvä, mutta liikennettä oli runsaasti ja liikkeellä oli monenlaisia kulkuneuvoja traktoreista hevosvaunuihin.

Määränpäänämme oli yksi Intian huippuyliopistoista, Indian Institute of Technology Roorkee. Meidät vastaanotti Department of Water Resource Development & Managment eli vesitekniikan laitos. Intiassa vesi on yksi kriittisimmistä resursseista, jonka tarve kasvaa jatkuvasti. Veden tärkeimmät käyttökohteet ovat juoma- ja käyttövetenä, energiantuotannossa sekä maataloudessa. Näitä aiheita Roorkeessa tutkitaan. Isäntämme oli laitoksen johtaja professori Mishra S.K.

Aloitimme päivän luennolla, jossa esiteltiin yliopistoa yleisesti ja eri pääaineiden oppimissisältöjä. Lisäksi professori Mishra kuvasi vesitalouteen liittyviä merkittävimpiä haasteita muun muassa maatalouden näkökulmasta. Yksi suurimmista haasteista on vesivarojen epätasainen jakautuminen. Intiassa sadekausi on kesäkuusta lokakuuhun, jonka aikana maahan sataa 80% vuosittaisesta sadannasta. Viljelyn tehostamisella on noin 1,2 miljardin suuruiselle väestölle ruokaturvan kannalta suunnaton merkitys.

Lounaan jälkeen tutustuimme laitoksen eri laboratorioihin. Pääsimme muun muassa tapaamaan jokiin erikoistunutta professoria, joka esitteli meille mielenkiintoisia käytännön innovaatioita vesivoiman saralta. Kyseisiä innovaatioita on hyödynnetty myös Euroopassa ja Amerikassa. Tutustuimme myös patotekniikkaan, joka voisi ratkaista vesivoimassa ilmeneviä tyypillisiä ongelmia, kuten sedimenttien liikkumista ja korroosiota.

Intiassa on merkittävästi potentiaalia vesivoiman lisäämiseen, sillä kaikkia energiantuotantoon sopivia vesistöjä ei ole vielä hyödynnetty. Vesivoima onkin erinomainen energiantuotantomuoto sen saasteettomuuden, edullisuuden sekä säätömahdollisuuksien johdosta

Vierailun päätyttyä suuntasimme takaisin Delhiin ja matka taittui rattoisasti.

T. Petra ja Soile

KIRJOITTAJA

Niko Kälkäjä

Kaikki käyttäjältä: Niko Kälkäjä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettanne ei julkaista